Home Nieuws BREIN schikt met illegale cyberlocker uploader voor 7.000 euro

BREIN schikt met illegale cyberlocker uploader voor 7.000 euro

In het kader van BREIN’s aanpak van illegale uploaders werd een rechterlijk ex parte bevel gehaald tegen een illegale cyberlocker uploader van muziek. Daarna werd een schikking met hem getroffen voor 7.000 euro. Eerder werden rechterlijke bevelen gehaald en schikkingen getroffen met illegale bittorrent en usenet uploaders voor meestal rond de 15.000 euro. Bij de schikkingen wordt rekening gehouden met de omstandigheden van het geval en de persoonlijke omstandigheden van de inbreukmaker, daarom is het bedrag in dit geval lager. Indien geen schikking getroffen kan worden, volgt een gerechtelijke procedure waarin de volledige schade en kosten worden gevorderd. Die liggen vele malen hoger dan het schikkingsbedrag.
Uploaders naar cyberlockers of filehosters krijgen links naar de content die ze daar uploaden. Die links plaatsen ze op doorzoekbare linksites zodat anderen de content kunnen downloaden of streamen. Daarmee verspreiden ze de content en daarvoor is toestemming van de rechthebbenden nodig. In dit geval plaatste de uploader links naar de content op een Facebook groep. Hij deed dit als hobby voor de erkenning die hij met het gratis aanbod verwierf.

Na betekening plaatste de illegale uploader het volgende bericht op de Facebook pagina:

“Geachte leden, op last van stichting BREIN moet ik stoppen met het uppen van muziek. Ik ga dan ook per direct niet meer verder. Tevens zal ik vandaag de groep verlaten zowel als beheerder als ook als lid. Als ik door zou gaan dan is de boete € 2000,00 per dag met een maximum van € 50.000,00. Ik wens iedereen al het goede toe.”

Aanvankelijk werd de pagina door een andere deelnemer voortgezet maar is kort daarna door Facebook gesloten. Ook sloot Facebook op verzoek van BREIN vier andere vergelijkbare pagina’s.

Naast uploaders richt de aanpak van BREIN zich ook op linksites (voor het structureel faciliteren van illegaal downloaden) en cyberlockers (voor het hosten van illegale content). Onder de cyberlockers zijn er velen die door list en bedrog van de aansprakelijkheidsbeperking voor hosters gebruik willen maken, zij hanteren dan een Notice & Take Down beleid dat in het geheel niet effectief is zodat de basis van hun inkomsten blijft voortgaan en dat is illegaal aanbod van entertainment content.