Home Nieuws BREIN bepleit proportionele aanpak uploadende eindgebruikers

BREIN bepleit proportionele aanpak uploadende eindgebruikers

Wij verwijzen naar een artikel in The Times over voorgestelde wetgeving tegen illegaal downloaden in het Verenigd Koninkrijk. Illegale downloaders krijgen in het voorgestelde systeem eerst een waarschuwing, bij een tweede keer worden ze tijdelijk afgesloten en bij de derde keer definitief. Zij blijven in dat model anoniem voor de benadeelde partij. Er is een beperkte test met dit systeem gedaan die naar verluidt aangaf dat het snel effect sorteerde. Nadat illegale downloaders tijdelijk werden afgesloten werd al snel bekend dat het ernst was. Al snel bleek een waarschuwing voldoende. Tot definitieve afsluiting kwam het bijna niet.
Dit is een systeem met betrekking tot Internetgebruikers. In Nederland kan een dergelijk ‘graduated response’ systeem ook werken voor p2p-gebruikers omdat die ook uploaden. Downloaden van films en muziek is in Nederland toegestaan. Voor computersoftware en games is dit niet het geval.
BREIN is voorstander van de toepassing van een dergelijk systeem in Nederland. Toe te passen voor illegaal uploadende Internetgebruikers. BREIN tekent daarbij aan dat dit niet geldt voor `First uploaders´ of excessieve uploaders die als bron voor een site fungeren. Die behoren straf- en/of civielrechtelijk aangepakt te worden, evenals de beheerders van illegale websites of servers.
Het antwoord op de massale inbreuken die de laatste jaren door eindgebruikers worden gepleegd moet mede worden gezocht in voorlichting en waarschuwing. Indien zulke gebruikers ondanks waarschuwing volharden in hun inbreuken, dan zouden zij afgesloten kunnen worden net zoals in het Engelse voorstel wordt bepleit. ‘Dat kan ook in de vorm van een gedeeltelijke beperking van hun toegang tot het Internet, zoals dat bijvoorbeeld door Internet providers gedaan wordt in geval van wanbetaling. De betreffende Internetgebruiker blijft dan anoniem, dus handhaving en privacy kunnen prima samen gaan’, zegt BREIN- Directeur Tim Kuik.
‘Het gaat erom dat legaal aanbod op het Internet een kans krijgt te groeien, dat lukt niet als gebruikers massaal illegaal aan de gang kunnen blijven gaan’, zegt Kuik. ‘Daar is handhaving voor nodig en de hulp van de ISP’s is daarbij onontbeerlijk. BREIN doet dat enerzijds door de illegale sites aan te pakken en anderzijds staan wij een proportionele aanpak van inbreukmakende gebruikers voor.’