Home Nieuws BREIN heeft in principe recht op afgifte persoonsgegevens door internet access provider

BREIN heeft in principe recht op afgifte persoonsgegevens door internet access provider

BREIN vorderde van Ziggo de afgifte van de persoonsgegevens van de houder van een IP-adres waarop een onrechtmatige spotwebsite werd aangeboden. De site bood een verzameling (nzb-)links aan naar illegale bestanden op Usenet.

De site werd weliswaar na klacht van BREIN offline gehaald maar de gevraagde onthoudingsverklaring werd niet ondertekend. Ziggo wilde de gegevens niet vrijwillig afgeven omdat haar klant de site “misschien per ongeluk” had opengezet voor gebruik door derden.
De voorzieningenrechter bevestigde gisteren dat het toetsingskader uit het arrest van de Hoge Raad in Lycos/Pessers nog steeds geldt en ook access providers verplicht kunnen zijn de persoonsgegevens van een klant af te geven aan BREIN. Niet vereist is dat sprake is van “onmiskenbare onrechtmatigheid” maar aannemelijkheid is voldoende.

In de onderhavige zaak is het aldus de voorzieningenrechter echter onvoldoende aannemelijk dat de klant doelbewust en structureel auteursrechtinbreuken faciliteerde en stimuleerde.

BREIN is tevreden dat de rechter bevestigt dat een access provider verplicht kan zijn persoonsgegevens af te geven maar overweegt hoger beroep over de vraag of het vermeend per ongeluk faciliteren van inbreuk onvoldoende basis is voor afgifte van persoonsgegevens.

Nota bene: deze zaak betreft het faciliteren van inbreuk. In geval van rechtstreekse inbreuk zou het “per ongeluk” argument niet een zelfde gewicht in de schaal leggen. De website in kwestie was hoe dan ook onrechtmatig en is daarom ook verwijderd.