Home Nieuws Celstraf voor criminele organisatie achter illegale Masterbox discs

Celstraf voor criminele organisatie achter illegale Masterbox discs

Vanmorgen deelde de Rechtbank Breda celstraffen uit aan de vier mannen
die de productie en handel in de illegale Masterbox dvd’s organiseerden.
Deze dvd-box werd maandelijks uitgebracht en bevatte de meest populaire
muziek, films en televisieseries. De bende was actief van 2006 tot 2010
en verkocht maandelijks ongeveer 10.000 boxen voor 35 tot 50 euro per
stuk.
Drie daders, C, D en B, kregen 12 maanden celstraf waarvan zes voorwaardelijk, plus voor een van hen ook nog 240 uur werkstraf.  Een ander van hen was eerder tot celstraf veroordeeld voor deelname aan criminele organisatie rond de illegale BraunMTV en HitXplosion muziekverzamelcd’s uit de 90-er jaren. Bij hem had de FIOD deze keer ongeveer 80.000 euro aan contanten in een frietsausemmer aangetroffen. Die werd verbeurd verklaard. De vierde dader, S, vervulde volgens de Rechtbank vier jaar lang een spilfunctie en werd veroordeeld tot 15 maanden waarvan zes voorwaardelijk. Het OM heeft aangekondigd 9 miljoen euro te willen terug halen van de daders.

BREIN deed op grond van eigen onderzoek aangifte in Nederland en Polen. Na strafrechtelijk ingrijpen door de Poolse autoriteiten tegen een perserij aldaar kwamen de Nederlandse organisatoren beter in zicht en besloten ook FIOD en Openbaar Ministerie tot strafrechtelijke opsporing die in 2010 tot aanhouding van vier Nederlandse verdachten leidde.

Onderzoek door BREIN in samenwerking met de internationale muziekbranche IFPI en nationale zusterorganisaties leidde, naast Polen, ook tot ingrijpen bij perserijen in Italiƫ, Tsjechiƫ en Bulgarije.

De verdediging had gevraagd het OM niet-ontvankelijk te beoordelen maar de Rechtbank schoof dit gemotiveerd terzijde. Zij oordeelde dat BREIN rechtmatig privaat onderzoek had uitgevoerd om aangifte te doen waarop FIOD en OM tot opsporing besloten en zelfstandig onderzoek deden.

De Masterbox dvd-box bevatte elke maand zeven bioscoopfilms, 16 afleveringen van TVseries, 60 muziekalbums en 20 singles. De legale waarde van deze content was rond de 1000 euro.