Home Nieuws BREIN dagvaardt overige grote ISP's om ook Pirate Bay te blokkeren

BREIN dagvaardt overige grote ISP's om ook Pirate Bay te blokkeren

KPN heeft inmiddels aan de pers medegedeeld dat zij door BREIN is gedagvaard om de toegang tot de veroordeelde illegale site The Pirate Bay te blokkeren. Andere access providers met een relatief groot  aantal abonnees hebben inmiddels ook bevestigd dat zij door BREIN zijn gedagvaard (access providers geven gebruikers toegang tot het internet). Eerder verkreeg BREIN van de rechtbank een vonnis tegen onder andere Ziggo om The Pirate Bay te blokkeren. De op zich kleinere ISP Xs4all voegde zich in die zaak een kreeg ook een gebod opgelegd de toegang tot The Pirate Bay te blokkeren.
Ziggo was eerst gedagvaard omdat zij Nederlands grootste access provider is. Het blokkeren van toegang heeft alleen zin als de andere access providers het BREIN vonnis tegen Ziggo ook uitvoeren. Het had verwacht mogen worden dat zij dat vrijwillig zouden doen maar zij hebben er voor gekozen om zelf ook eerst gedagvaard te worden. Dat heeft BREIN gedaan. In principe is het kort geding een herhaling van de bodemprocedure tegen Ziggo.

BREIN heeft eerst de bron, d.w.z. de site zelf, in rechte aangesproken. De site is door de Nederlandse rechter verboden tenzij zij links naar ongeautoriseerde films, muziek, games en boeken van haar site verwijderd en voorkomt. De site voldoet daar niet aan. In verschillende landen zijn hosting providers waar de site onderdak vond aangesproken en hebben de site verwijderd. Ook zijn de Zweedse beheerders van de site al strafrechtelijk veroordeeld tot een maandenlange gevangenisstraf en een hoge boete. Desondanks blijven de site en haar beheerders de wet en rechtelijke vonnissen naast zich neerleggen en gaan zij vanuit een schuilplaats bij een malafide hosting provider door. Juist dat de site vanuit een schuilplaats volhardt in haar illegale handel is de reden dat BREIN zich als laatste redmiddel tot de access providers wendt om de toegang te laten blokkeren. Dit gebeurt op basis van een rechterlijk vonnis.

De site is een van de populairste ter wereld, zij verwerft enkele miljoenen euro per jaar aan advertentie-inkomsten op basis van de toegang tot illegale kopieën die bezoekers wordt geboden en steekt die geheel in eigen zak zonder dat rechthebbenden daar een cent van terug zien. Het is vooral kwalijk dat de site de verdere ontwikkeling en groei van legale online platforms belemmerd. De mogelijkheid een blokkeringsgebod te verkrijgen is gebaseerd op de Nederlandse wet en Europese richtlijnen. Verscheidene Europese landen gingen Nederland voor in het opleggen van gebod de toegang tot deze illegale site te blokkeren.