Home Nieuws FTD moet illegaal aanbod "Komt Een Vrouw Bij De Dokter" van hun dienst weren

FTD moet illegaal aanbod "Komt Een Vrouw Bij De Dokter" van hun dienst weren

Dat bepaalde de rechter in een ex-parte beschikking op verzoek van de producent van de film. FTD is de grootste Nederlandse usenet indexeringsite die structureel gebruik maakt van illegale bestanden op Usenet. FTD heeft aangekondigd opheffing van het gebod te zullen vragen. Dat geding dient dan volgende week. Ondertussen moet FTD aan het gebod voldoen op verbeurte van een dwangsom van 10.000 euro per dag.
Een ex-parte beschikking kan in spoedeisende gevallen gevraagd worden en wordt gewezen (of afgewezen) zonder de tegenpartij te horen. Uit de beschikking in kwestie blijkt dat de rechter kennis heeft genomen van mogelijke verweren van FTD die bekend zijn uit de lopende rechtszaak tussen BREIN en FTD. De rechter oordeelt dat FTD openbaar maakt en dat downloaden van illegaal aanbod illegaal is.
Direct na het uitbrengen van de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter op DVD verscheen deze illegaal op Usenet en FTD. De film is ook legaal te downloaden en als legale stream via kabel beschikbaar. De producent en distributeur hebben BREIN gevraagd wat zij zelf konden doen om het illegale aanbod van hun film op Usenet te belemmeren. BREIN heeft geadviseerd om een ex-parte verbod te vragen tegen de grootste Nederlandse Usenet indexer FTD.
Tussen BREIN en FTD loopt al een bodemprocedure waarin BREIN stelt dat FTD onrechtmatig en schadeplichtig is omdat zij hetzij illegaal openbaar maakt ofwel omdat zij met haar zakenmodel systematisch en structureel gebruik maakt van bestanden die illegaal op Usenet zijn geplaatst. Die zaak gaat behalve over films, ook over andere auteursrechtelijk beschermde entertainment content zoals muziek en games. FTD is van mening dat zij enkel downloaden faciliteert en daarom zou zijn toegestaan ook al maakt zij daarbij gebruik van illegaal aanbod. Ook meent zij dat zij door het verwijderen van de zogenaamde NZB-knop die direct downloaden mogelijk maakt, minder direct bij dat downloaden zou zijn betrokken. Gebruikers moesten daarna een applicatie downloaden die de NZB-knop verving of een extra muisklik doen om het downloaden te starten.
De uitspraak in die zaak wordt pas tegen het einde van dit jaar verwacht. Dat duurt te lang voor benadeelden die nu hun geld moeten verdienen met hun film. Dat geldt natuurlijk met name voor Nederlandse films die tenslotte van de relatief kleine Nederlandstalige markt afhankelijk zijn.
FTD is gisterenmiddag begonnen de beschikbaarheid van de film via haar dienst te verwijderen. Zij verklaart daarbij uitdrukkelijk dat het enkel de dwangsom van 10.000 euro per dag is die haar daartoe noopt en dat zij bij de rechter opheffing van het bevel zal eisen.