Home Nieuws In het nieuws: BREIN vraagt Ziggo om blokkering ThePirateBay

In het nieuws: BREIN vraagt Ziggo om blokkering ThePirateBay

Inmiddels heeft een woordvoerder van Ziggo bevestigd dat BREIN om blokkering van toegang tot ThePirateBay gevraagd heeft en dat Ziggo daar niet aan wil voldoen. Er zou geen wettelijke basis zijn en Ziggo is voor een openbaar internet. BREIN denkt er anders over: natuurlijk is het internet openbaar maar er is geen recht op toegang tot een illegale site. Brein legt haar vordering daarom aan de rechter voor.
De wettelijke basis waarop blokkering gevraagd kan worden is onder meer de artikelen 26d Auteurswet, 15e Wet Naburige Rechten, en voorzover Ziggo zich op louter doorgifte zou beroepen ook artikel 6:196c lid 5 Burgerlijk Wetboek. Die maken duidelijk dat je aan een access provider zoals Ziggo een rechterlijk gebod kan vragen maatregelen te nemen om inbreuken of onrechtmatige activiteiten te stoppen.
BREIN doet dat niet zomaar. Er is onder andere al een verbod van de Nederlandse rechter tegen (de beheerders van) ThePirateBay maar die weigeren daaraan te voldoen en houden zich schuil. De site is eerder door Nederlandse hosting providers ontoegankelijk gemaakt en wordt vanuit het buitenland op het internet gehouden en bereikt nog steeds ook Nederlandse gebruikers. Die gebruikers bezoeken ThePirateBay voor de inbreukmakende bestanden die zij daar kunnen uitwisselen. Dat veroorzaakt grote schade voor de rechthebbenden op die auteurs- en nabuurrechtelijk beschermde werken. Dat is ook door de Nederlandse rechter vastgesteld.
Een illegale site blokkeren die vanuit het buitenland (mede) Nederland bereikt is, behalve voor kinderporno, nog niet eerder gedaan. Daarnaast is het afsluiten van sites die structureel illegaal gebruik maken van ongeautoriseerde entertainment niet populair bij internetgebruikers met duurdere breedbandabonnementen die vooral op het internet zitten vanwege de toegang tot illegale muziek, films, televisieseries en games (en voor een kleiner deel ook illegale digitale boeken).
Dat Ziggo en andere access providers er niet op zitten te wachten om impopulaire maatregelen te nemen en dat liever alleen doen als de rechter hen daartoe beveelt, is wel begrijpelijk want anders zou het hen wel eens klanten kunnen gaan kosten die beslist toegang tot illegale content willen houden. BREIN is net als Ziggo ook voor een openbaar internet en natuurlijk is en blijft het internet openbaar of je nu een illegale site afsluit of niet. Er is, ook op het internet, geen recht om inbreuk te maken en geen recht om toegang te krijgen of te geven tot illegale activiteiten en inbreukmakende content. BREIN zal nu een rechterlijk bevel vragen dat Ziggo voor haar abonnees de toegang tot de illegale site moet blokkeren.
Ondertussen is met het verweer van Ziggo de cirkel rond voor het doorschuiven van aansprakelijkheid voor inbreuk op internet: ThePiratebay zegt: ik doe niks, mijn gebruikers maken inbreuk, die gebruikers zeggen: je moet je klanten niet aanpakken, criminaliseer mij niet, ik heb recht op mijn privacy en op vrije toegang tot informatie, Ziggo zegt: ik doe niks, je moet bij ThePiratebay wezen.